BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: Servé op 08 February 2022, 10:25:17
-
Ik heb eens een vraagje over militairentreinen zoals deze:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Schermafbeelding-2022-02-08-om-10-15-17-620235094ee75.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Schermafbeelding-2022-02-08-om-10-15-17-620235094ee75.png)
Bron: http://www.seinarm.nl/Treinsamenstellingen/Treinsamjaren30 vrijwel onderaan
In deze treinen reed een WR mee. Iemand een idee wat voor een rijtuig dit was?
En hoe frequent reden deze treinen?
-
Deze treinen reden in de regel op vrijdag, zaterdag, zondag of maandag en hadden tot taak om de enorme hoeveelheid militairen van ons leger (want er bestond toen nog dienstplicht) van de kazerne naar huis (vr/zat) en omgekeerd (zo/ma) te brengen. Die militairen hoefden natuurlijk niet in het luxe materieel te reizen, dus zette NS daar oud reizigersmaterieel voor in (tot 1956 houten coupérijtuigen en stalen C12c, daarna mat 24: eerst nog als treinstellen, na het terugtrekken uit de actieve gemotoriseerde dienst van dit materieel werd dit als getrokken rijtuigen ingezet voor speciaal groepsvervoer, waaronder militairen.
Voor de inzet van een bepaald type WR was voor zover ik weet geen vaste regel, dus je zou daar in principe ieder voorhanden zijnd NS rijtuig voor kunnen gebruiken (Plan D RD, plan E RD)
De trein uit jouw voorbeeld werd ingezet naar Duitsland, dus daar moesten in ieder geval rijtuigen in gesteld zijn die een RIC toelating hadden, in dit geval oude NS Ovaalramers. De AB rijtuigen aan weerszijden van de WR zijn rijtuigen uit de 7500 serie uit 1932 voor de officieren (die mochten dan wat beter zitten dan de manschappen en zaten dan ook dichter bij de restauratie). Als WR zal in dit geval waarschijnlijk een WR van de WL gesteld zijn.
Rob
-
Wat ik vreemd vind is dat de ovaalramers in 1963 ingezet worden in internationale militaire treinen terwijl deze rijtuigen rond 1959-1960 aangewezen werden tot binnenlandse rijtuigen waarbij het RIC teken verviel. Werd het voor deze diensten oogluikend toegestaan dat er rijtuigen zonder RIC toelating werden gebruikt?
-
Het zou zomaar kunnen dat ze een toen nog beperkt RIC teken hadden voor toelating tot alleen Duitsland en België….
Rob
-
Dat zou mogelijk zijn. Maar zelfs een beperkt RIC teken is niet te vinden op de blauwe Artitec ovaalramers die een B 6100 nummer dragen (vernummering nadat ze teruggetrokken waren uit de int. dienst). Wellicht een interne overeenkomst?
-
Zou zo kunnen, misschien op basis van ‘besloten vervoer’? Misschien is er hier iemand op het forum die daar meer over weet?
Rob
-
Zelfs in 1965 werden de ovaalramers nog internationaal in militaire treinen naar en van oefengebieden in West-Duitsland ingezet.
De WR in de Nederlandse treinen was over het algemeen eentje van de Wagon Lits. In de NVBS Beeldbank kun je een foto van Ankersmit vinden van tr81038 uit Godenstedt (Seedorf) bestaande uit 5 ovaalramers, een A Plan D en WR van WL. Twee jaren later bestond de gehele trein uit Plan D (zie foto tr.81991)
-
Waarschijnlijk heeft dat inderdaad te maken met het besloten karakter van het vervoer. In de Britse verlofgangerstreinen naar Hoek van Holland reden bijvoorbeeld Behelfsgepäckwagen MDyge 986 mee. Ook zonder raster.