BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: ronaldvd2000 op 31 January 2022, 12:17:29
-
Hi,
Ik heb al een tijdje Piko wissels en de bijbehorende electrische bediening in gebruik. Dit zou ik willen veranderen naar een "onder de baan" bediening want dit langwerpige zwarte plasic behuizing is eigenlijk lelijk....
Dus lezen in het forum en je komt bij de MTB MP1 terecht. Een nette oplossing deze links/rechts "schuif" beweging :-)
Ik ben benieuwed of er nog andere servo merken zijn die een "schuif" beweging maken? Heb er diverse gezien maar geen links/rechts schuif beweging.
Heeft iemand een goede tip? :-)
-
Zoek op "lineaire servo".
-
Om te beginnen: een MP1 is geen servo. Het is een motoraandrijving die je met gelijkspanning aanstuurt.
Ik denk ook dat je niet verder hoeft te zoeken. Over de MP1 heb ik nog geen slechte berichten gelezen. Er is ook nog een MP5, dat schijnt een verbeterde uitvoering te zijn.
Verder is er nog de MP6, maar die is qua aansluiten wat ingewikkelder.
-
Tillig 86112 is ook een wisselmotor met een schuifbeweging. In tegenstelling tot andere wisselmotoren werkt die op wisselstroom.
Een bijkomend voordeel van de Tillig vind ik, dat je ze tot wisselstraten aaneen kunt schakelen, zodat je bijvoorbeeld met 1 knop alle wissels kunt stellen om van een ingaand spoor naar spoor x te kunnen rijden, zoals in een station. Uitrijden vanaf een (stations)spoor naar een gemeenschappelijk uitgaand spoor idem.
-
Heeft Piko geen ombouw -setje voor onder de baan? Het andere spul heb je toch al, als je tenminste hier tevreden mee bent.
Marc
-
piko 55273
-
Heren,
Allen hartelijk dank voor de reacties. Om de Piko 55273 ombouw set (ik wist niet dat Piko dit had btw) te gebruiken moet ik grote gaten maken daar de ombouw direkt onder de wissel komt of heb ik dat niet goed gezien? (baan ligt op een plaat multiplex 12mm & 2 cm blauw xps spul).
Ik denk dat de onderbouw Piko wat lastig is, zeker als ik het een keer moet vervangen alstie stuk is...
Ik denk dat een MP1 of iets wat erop lijkt makkelijker is om te vervangen en omdat je dit met een ijzer / staal draadje de wissel kunt bedienen dmv klein sleufje in de multiplex.. :-)
Het zoeken naar (lineaire) motortjes leverde een paar resultaten op. Dus ik heb weer iets om verder mee te knutselen :-)
Hartelijk dank weer :-)
-
Bij de Piko ombouwset komt de aandrijving niet onder, maar naast het wissel te liggen, ondersteboven en verzonken in de plaat. Je legt er dan een dun plaatje over waar je dan weer ballast of gras op kunt aanbrengen.
Als het ding defect raakt moet je wel wat graafwerk verrichten, maar je hoeft het wissel niet weg te halen.
-
in mijn begintijd gebruikte ik de BEMO wisselstellers. Die bevielen maar kort, te ruime toleranties die niet in de hand te houden waren, dus snel niet meer werkten en ze waren afhankelijk van slepers op printbanen. Van de messing rails weten we nog hoe snel die storingen gaven door oxidatie.
Overgestapt op aandrijvingen van Fulgurex/Lemaco. Die hadden wat mooie punten zoals ruimte voor meer extra schakelaars en de toleranties leken beter en de schuifbeweging was aangedreven door een spindel. Toch liepen die na enige tijd ook vast met de spindel (te ver op het eind van de spindel) en te goedkope motor en de toleranties ook wat te ruim.
Gebruik nu de MP1, zeer betrouwbaar, solide en simpel. Problemen zijn verleden tijd.
Carel
-
Deze op Aliexpress (https://nl.aliexpress.com/item/1005001912907139.html) lijken mij ook wel handig.
-
Moet je wel weer een Servo decoder gebruiken...
Bas
-
Gebruik servo aandrijvingen en sinds kort ook de MP1. Ben eigenlijk al om.. vanaf nu alleen nog de MP1. Stukken makkelijker om te plaatsen en installeren.
Enige “nadeel” vindt ik het geluid. Ze zijn duidelijk hoorbaar (goede servo hoor je bijna niet).
-
Mja, ik heb in het begin ook wat zitten onderzoeken naar de ondertafelbediening, en ik vindt de MP1 eigenlijk gewoon het makkelijkst.
OK, servo is goedkoper, maar de MP1 ligt qua prijs tussen servo en de gewone elektrische bovenvloerse aandrijvingen van wissels in, dus vindt het goed compromis.
En ook goedkoper dan de ondervloerse bedieningen van de merken zelf ( zoals bv die van Piko ).
Ja, je hoor tinderdaad het draaien van de MP1, maar dat neem ik voor lief. Het valt al bij al mee. Denk dat je meer gezoem hoort van rijdende treinen op je baan, en anders koop je 1'tje met geluid, dan hoor je ze helemaal niet meer ;D
In elk geval een hoop minder gedoe met plaatsen en afstellen als bij servos.
-
Ik kan het relaas van Falcon10 alleen maar ondersteunen.
Ik heb sinds enkele jaren de MTB-MP5 onder alle wissels geïnstalleerd. Dat zijn zowel wissels van Peco, Piko en Roco.
Alle wissels werken, zoals gezegd, al jaren zonder haperingen.
-
Ik gebruik ook de MTB MP5 wisselmotoren onder mijn baan. Dit, in combinatie met de Digikeijs DR4018 schakeldecoders. Ben zeer tevreden over deze combinatie.
Overigens heb ik gekozen voor de MP5 (i.p.v. de MP1) vanwege de stekker waar zowel de aansluitingen vanaf de decoder in zitten alsook de draden voor de polaristatie van het hartstuk. Werkt zeer makkelijk.
-
Beste heren,
Weer allemaal bedankt voor de reacties..
Ik heb een piko 55273 besteld om te testen of het iets is en of het ook goed kan worden weg gewerkt onder de baan... Ik heb nog een paar paar 4018's.......
Maar ik denk idd denk dat een MP1 makkelijker is dus daar gaat de voorkeur naar uit. Maar kan ik de mp1 met een 4018 aansturen (en welke preset gebruik ik dan 6 ? ) of heb ik echt 4024's nodig?
-
Het kan met de 4018. Dan moet er per aandrijving een DR4101 tussen.
-
Voor MP1 en MP5 -> preset 6 op je DR4018.
-
Waar zouden we zijn zonder YouTube? In dit filmpje
https://youtu.be/2LLQBrl--Cs
legt een Duitse meneer uit hoe je oa een MTB MP1 wisselaandrijving met Z21 en een 4018 aanstuurt.
Zelfs ik kan het, z21 en 4018 leggen mijn MTB MP1 wissels perfect om. De MP1 polariseert ook het hartstuk!
Mvg>Erik.
-
Hoi,
Ik gebruik voor mijn beursbanen altijd Cobalt digitale aandrijvingen, makkelijk te plaatsen (ook onder de Piko wissels) makkelijk te programeren en tot op heden nog geen defecten.
Mocht je nog eens overstappen op Peco (wat ik dan eigenlijk ook wel wil adviseren) kunnen deze ook gelijk het hartstuk omschakelen.
Groet Maurice
-
https://youtu.be/2LLQBrl--Cs
In dat filmpje zie ik niet hoe hij de wisselmotor op de 4018 aansluit.
-
Zoals al gemeld.. ik gebruik de MP1 aandrijving nu ook. Aangestuurd via DR 4018.
Laatste instellen op preset 6 en dan kun je 8 MP1 aandrijvingen rechtstreeks op de DR 4018 zetten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D6C71CCE-5C1F-4B1A-9222-22CCE5D29773-61fc3a92e87f1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/D6C71CCE-5C1F-4B1A-9222-22CCE5D29773-61fc3a92e87f1.jpg)
De andere 3 aansluitingen op de MP1 zijn voor het puntstuk..
-
In de handleiding van de 4018 wordt dat dan wel heel slecht uitgelegd. Of beter gezegd: helemaal niet uitgelegd.
En waarom tekenen ze daar een 4101 tussen als het ook rechtstreeks kan?
-
Geen idee Klaas (Dit onderdeel van de hobby vindt ik wel interessant maar ik zeker niet mijn specialiteit) Weet alleen dat het bij mij gewoon werkt als je het rechtstreeks aansluit.
-
Maar hoe ben je dan op het idee gekomen om het zo te doen? Wie heeft je dat kunstje geleerd?
O wacht, ik zie het al. Je hebt gewoon de handleiding van de MP1 gevolgd. Ik zat even te slapen. :o
-
Ja..soms luister ik naar mijn echtgenote en lees ik vooraf de handleiding (ook die van de DR 4018).. ;D. en volgens mij heb ik ook ergens nog wat nuttige info van internet gehaald.
-
Ja, ik had de handleiding van de MP1 wel eens gezien, maar ondanks dat was ik het juiste beeld even kwijt.
Mijn conclusie is dat ze bij MTB heel slim zijn. Ze hebben een motoraandrijving gemaakt die je net zo aansluit als een spoelenaandrijving. Ik hoop het nooit meer te vergeten.
-
Deze week nog 3 MP1's besteld in Duitsland.
Op mijn vorige module had ik ze ook onder zitten.
Probleemloos.
Ze gaan ook weer werken op mijn nieuwe module.
-
Is het mogelijk 2 MP1 aandrijvingen aan 1 DR4018 uitgang te hangen voor een overloopwissel?
De motoren vragen per stuk 150mA.
Met de vorige tillig modellen kon dat wel.
-
Staat in de handleiding. Maximaal 2A per uitgang. Moet dus makkelijk kunnen.
-
Hartelijk dank weer allemaal voor de reacties... Die over "eerst de handleiding lezen en advies van echtgenote" heb ik ook al regelmatig thuis gehoord.... ;D Maar das een mannending volgens mij, eerst proberen, dan nog een keer proberenen dan pas lezen...
De youtube had ik inderdaad ook gevonden :-) Tevens meerdere bouwverslagen gelezen waaronder die van Falcon10 (waarvoor dank :-) en draadjes van Bert_Apd over de 4018 en Frank123.
Ik heb vandaag de piko 55273 ontvangen en deze onder de wissel geprutst maar dat is het toch net niet... Dus de wissel is om, MP1's gaan het worden..
-
:-) Toch nog even een vraagje..... Over preset 6 & 13
Ik ben alvast met de 4018 begonnen (MP1's zijn nog niet binnen) en heb daar ledjes rood/groen aangesloten. Met preset 6 blijft mijn led continue branden. Na schakelen wisselt de led uiteraard.
Ik vertaal dat als: bij spanning op de MP1 zal de motor gaan schakelen en gaat er een stroom lopen van ongeveer 150mA volgens de specs. Als de motor geschakeld heeft ( de spanning blijft op de motor staan met preset 6 op de 4018) neemt de stroom dan af of blijft deze 150mA? Dat kon ik niet terugvinden..... Normaal had ik een multimeter aangesloten maar tja de MP1's zijn nog niet binnen.
Wellicht dat dan preset 13 (korte tijd motor schakelen) beter is zodat er geen continue stroom blijft lopen?
Weet iemand wat de MP1 doet nadat hij geschakeld is?
-
Is op de website van MTB te vinden. Alle varianten van de MP schakelen zichzelf af als de eindpositie is bereikt.
-
:-) Fantastisch...
Hartelijk dank Klaas.. :-)
-
Getest met de MP1, werkt erg fijn. Demotor "beweging" op 3mm ingesteld (blijkt toch bijna 4,5 te worden) en gemerkt dat er toch wel wat kracht op de wissel komt te staan. Heeft iemand dit ook gemerkt en kan dit schadelijk zijn voor de wissel?
Of gewoon de wissel goed vastschroeven/lijmen en je hier niets van aantrekken?
Het meegeleverde metalen/stalen pennetje is niet buigzaam. Ik dacht eraan om installatiedraad / montage draad te gebruiken met een vaste kern. Welnu naar die vaste kern heb ik ge googled maar dan worden de websites wel erg "dun" of je besteld 100 meter. Das net even iets teveel momenteel. (opencircuit.nl gevonden maar ook vaag over vaste kern :-( ) Conrad ook onduidelijk....
Heeft iemand een goede url waar je draad met een vast kern (die denk ik iets flexibeler zijn dan het meegeleverde stalen pennetje van de MP1) kunt kopen per meter / 10 meter? Ik denk dat 20 AWG wel ok is.
AWG Diameter in mm Oppervlak in mm2
18 1.024 0.823
19 0.912 0.653
20 0.812 0.519
21 0.723 0.412
Hartelijk dank alvast...
-
Beste Ronald, bij deze winkel vind je wat je zoekt:
metaalwinkel.nl
METAALWINKEL ROTTERDAM
Koperslagerstraat 12-14
3077 MD Rotterdam
T: 010-4148381
info@metaalwinkel.nl
METAALWINKEL AMSTERDAM
Stekkenbergweg 8
1105 AJ AMSTERDAM
T: 020-3632734
amsterdam@metaalwinkel.nl
METAALWINKEL UTRECHT
Manitobadreef 6
3565 CH Utrecht
T: 030-2310975
utrecht@metaalwinkel.nl
Ook veel messing profielen voor de modelbouw in voorraad.
Mvg>Erik.
-
Pianodraad van 0,5 of 0,6 en misschien 0,7 als de draad iets langer is.
Een van deze diktes heeft de juiste veerkracht en ze vervormen niet.
Gaan per meter en zijn goedkoop. De meeste treinenwinkels hebben ze.
Carel
-
verenstaal heb ik hier en dan blijft de wissel zelfs open rijdbaar. Vanaf 0.5 mm te verkrijgen die goed werkt.Ik heb 0.8 mm erin zitten.
-
Heeft iemand een goede url waar je draad met een vast kern (die denk ik iets flexibeler zijn dan het meegeleverde stalen pennetje van de MP1) kunt kopen per meter / 10 meter? Ik denk dat 20 AWG wel ok is.
Wat vraagt Ronald nou? Een adresje!
Mvg>Erik.
-
Ik heb geen idee hoe stug dat pennetje van de MP1 is. Maar heb je wel eens gedacht aan een rechtgebogen paperclip? Die zijn 0,9 mm dik en redelijk veerkrachtig.
Waarom wordt er hier zo met AWG gestrooid? Wij werken toch in millimeter?
AWG wordt veel gebruikt bij signaalkabels, zoals UTP. Maar koperdraad is niet geschikt, daar zit te weinig veerkracht in.
-
Ik gebruik 0,5mm en 0,8mm verenstaaldraad voor de MP5, gekocht bij Conrad.
- https://www.conrad.nl/p/verenstaaldraad-1000-mm-05-mm-reely-1-stuks-238101 (https://www.conrad.nl/p/verenstaaldraad-1000-mm-05-mm-reely-1-stuks-238101)
- https://www.conrad.nl/p/verenstaaldraad-1000-mm-08-mm-reely-1-stuks-238102 (https://www.conrad.nl/p/verenstaaldraad-1000-mm-08-mm-reely-1-stuks-238102)
-
Allemaal hartelijk dank voor de reacties en voor de tips :-)
Ik heb verenstaal eergisteren gelijk besteld en heb net een uur geleden 0,5 en 0,8 mm verenstaal (1 meter) ontvangen
Het is prima en veerkrachtig dus ik ga het zaterdag uittesten maar dat zal wel goedkomen :-)
-
Mooi.
Trouwens verenstaal en pianodraad zijn hetzelfde.
Carel
-
Gebruik servo aandrijvingen en sinds kort ook de MP1. Ben eigenlijk al om.. vanaf nu alleen nog de MP1. Stukken makkelijker om te plaatsen en installeren.
Enige “nadeel” vindt ik het geluid. Ze zijn duidelijk hoorbaar (goede servo hoor je bijna niet).
Je kunt proberen er een 100 Ohm weerstand tussen te zetten. Dat maakt de Tortoise ook stiller. Hij gaat dan wel iets langzamer (daarom is het geluid ook minder), maar dat is niet verkeerd.
-
Ja..soms luister ik naar mijn echtgenote en lees ik vooraf de handleiding
;D
-
Kijk https://www.thingiverse.com/thing:2915005 eens naar voor een servo wisselaandrijving onder de baan. Eenvoudige montage, een gaatje door de plaat, verenstaal aandrijfstang rond 0.8 mm van boven door het wissel steken en onder de tafel door de servo-arm