BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: joespoor op 25 January 2022, 16:25:47
-
Hoe het komt, weet ik niet, maar geen enkele electromagnetische wisselaandrijving van Flieschmann wil goed werken met een nieuwe Fleischmann 9184 wissel. De aandrijving werkt goed, de wissel werkt goed, maar samen doen ze het niet. Op een of andere manier lijkt het palletje te blijven hangen of zo. Herkent iemand dit probleem en heeft iemand daarvoor een suggestie? GRAAG! Groet, Jan
-
Ik heb hetzelfde probleem met H0 3-weg wissels van fleischmann (modell serie). Ook hier motortje los werkt perfect. Heveltje van wissel ook. Klik je ze in elkaar zie je dat het motorje er dusdanig veel moeite mee heeft dat hij na de schakeltijd het maar opgeeft.
Ik meen dat de aandrijvingen hetzelfde zijn als genoemde N spoor wissels
Gr. Roy
Verstuurd vanaf mijn SM-G970F met Tapatalk
-
Zet je er gewone wisselspanning op van een grote Fleischmann trafo. Niet zo klein dingetje die Fleischmann ooit bij beginsets leverde? Die levert te weinig. Ze moeten echt wisselspanning hebben. Niet de gelijkspanningskant gebruiken die heeft naar verhouding iets minder kracht.
-
Ik heb een oude Temsi-transformator/regelaar, die 15 V wisselspanning levert en dat zou genoeg moeten zijn, dunkt mij.
-
Kijk eens of de lipjes van de aandrijving niet toevallig iets verbogen zijn.
Die lipjes die in de (het?) wissel geschoven moeten worden...
In verleden ook zoiets gehad en toen bleek een lipje iets scheef te staan door uittrekken en insteken van de aandrijving.
Daardoor stond de aandrijving niet meer lekker recht tov palletje en dan "klemt" het wat..
Mvg
Robert
-
... de (het?) wissel geschoven moeten worden...
Het is het wissel.
De wissel bestaat ook, maar dat is een financieel document waarmee je geld kon overmaken. Wordt bijna nooit meer gebruikt.
-
Ja, dat lipje heb ik ook al eens aan zitten prutsen in het verleden, maar die zijn o zo kwetsbaar, vooral die "nieuwe" van de 9184 wissel, sorry, het 9184 wissel. Gek genoeg is die afwijkend van de normale lipjes aan wissels. Toch is het gek, want zoals gezegd betreft het een 100% nieuw wissel. Ik heb ook diverse (soorten) aandrijving geprobeerd. Met diverse soorten bedoel ik die welke zowel links als rechts kunnen worden aangeschoven en die welke of links of rechts worden geplaatst. Maar tot nu toe zonder resultaat helaas. Groet, Jan
-
Dat probleem had en sommige in het SS hebben het nog steeds
Wat mij hielp /opvalt
Bij sommige aandrijvingen wil het helpen om het afdekplaatjeeen beetje naar buiten op te bollen
De plastic schuif loopt namelijk stroef door klemmen van dat afdekplaatje
smeren helpt niet
WD 40 siliconen spray allemaal of tijdelijk of niet
Wat wel hielp is om de contacten van de eind afschakeling met een tandenstoker een tipje vaseline geven zodat de stroom afname verbeterd
Echt heel weinig gebruiken
-
Siliconenspray heb ik ook al eens geprobeerd, maar dat hielp niet. Het uitbuigen/opbollen van het afdekplaatje zou ik nog kunnen proberen, hoewel het plastic schuifje heel soepel heen en weer beweegt. De eindafschakeling heb ik overbrugd, omdat bij digitaal bedrijf de impuls sowieso heel kort is (meestal 250 ms). Daardoor wordt de bedrijfszekerheid van de aandrijvingen een stuk groter. Ik pruts nog even verder. Dank en groet, Jan
-
Als de grendel soepel loopt, is het aanlopen daarvan meestal niet het probleem. Wel kan de verbinding die is aangebracht om de eindafschakeling te overbruggen ervoor zorgen dat de grendel niet helemaal lekker loopt. Aanlopende grendels vijl ik altijd een beetje bij, zodat ze meer ruimte hebben om te bewegen. Meestal helpt dat voldoende.
Verder, en daar is ook al op gewezen, moeten wissel en aandrijving goed in één lijn liggen. Als ze onder een hoek staan, dan klemt het hendeltje van het wissel een beetje in de aandrijving en krijgt de aandrijving het wissel vaak niet omgelegd.
Nog over de of het. Volgens de Dikke van Dale is een wissel, zoals die in het spoorwegbedrijf voorkomt (= met een hefboom beweegbare inrichting die gelegenheid geeft aan spoortreinen of enkele spoorwagens van van het ene spoor op het andere over te gaan, van spoor te te wisselen) m. & o., dus mannelijk en onzijdig. Zowel de als het mag dus gebruikt worden.
-
Volgens Enter is het alleen maar het.
Wat Van Dale er van zegt vind ik niet zo relevant. Die volgt het algemene spraakgebruik en neemt dus braaf de daar gemaakte fouten over.