BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: denobis op 15 October 2021, 22:11:17
-
Nu te zien op ad een trein? die meer dan 1000 km per uur zou moeten halen.
Te bezichtigen in het spoorweg museum.
zie : https://www.ad.nl/utrecht/van-utrecht-naar-parijs-in-30-minuten-deze-trein-van-de-toekomst-kan-1200-kilometer-per-uur~a6e677f7/
-
"... De maximumsnelheid is 1200 kilometer per uur. „Dan bereik je de geluidsbarrière. Ga je nog sneller, dan wordt het onaangenaam voor de passagiers.″..."
Gek, ik dacht dat in vacuüm geluid zich niet kan voortplanten.
Dus hoe zo geluidsbarrière?
-
Die buis wordt ook niet echt vacuum. Er blijft altijd een beetje lucht in.
-
Worden we per buizenpost verstuurd haha
-
"... De maximumsnelheid is 1200 kilometer per uur. „Dan bereik je de geluidsbarrière. Ga je nog sneller, dan wordt het onaangenaam voor de passagiers.″..."
Gek, ik dacht dat in vacuüm geluid zich niet kan voortplanten.
Zoals Klaas al zei. Absoluut vacuüm bestaat zelf in Deep space niet, dus hier zal in zo’n buis altijd een restdruk achter blijven.
Dus hoe zo geluidsbarrière?
Maar zelfs al zou je een Perfect vacuüm creëren, de geluidssnelheid gaat omlaag met de luchtdruk. Deze is namelijk afhankelijk van (onder andere) de luchtdruk. Op zeeniveau is de luchtdruk gemiddeld 1013 hPa (mbar). Ga je hoger, dan zakt de luchtdruk, totdat je je in de ruimte bevindt. Nou blijft deze “trein” weliswaar in zijn buis onder de grond, maar de luchtdruk zal vergelijkbaar zijn met hoog in de atmosfeer. En dus is de geluidssnelheid lager. Hoeveel lager weet ik niet, want daarvoor moet je de druk en temperatuur weten, maar de geluidsbarrière ligt dan dus veel lager dan 1200km/u.
Dus, nog afgezien van de tijd voor acceleratie en deceleratie, Parijs in een half uur? Lijkt mij weer een typisch geval van: 1200km/u? Parijs is 600 km, dus half uur… rekenkunde ;D
Mocht je interesse hebben, dit document (http://www.tscm.com/mach-as.pdf) geeft al een aardig inzicht in de geluidssnelheid.
-
Toch, als je met een Tesla al in 2 seconden op de 100 zit... hou dat 24 seconden vol en je zit op 1200km/h. Het is niet supercomfortabel, maar het kan. Dan kom je in 30 minuten aardig in de buurt van Parijs als je na die 24 seconden fullspeed blijft gaan. Afremmen moet wel iets langzamer anders heeft iedereen een whiplash :)
-
Tenzij je de stoelen automatisch laat omdraaien voor het remmen?
hoewel je nog steeds wat rustiger aan moet remmen dan optrekken, zal het wel iets comfortabler zijn
-
Wat kost zo'n ritje nou aan energie?
-
Geen idee, maar doordat je zweeft in een vacuüm heb je bijna geen (rol)weerstand. Dat maakt in theorie dat het zeer zuinig zou moeten kunnen.
Ik snap dan natuurlijk de ballen van de techniek erachter, maar men zegt zelf dat het 10 keer zuiniger is dan een vliegtuig die de zwaartekracht en luchtweerstand moet overwinnen.
-
Dat van vacuüm en weerstand heb ik ook onthouden van natuurkunde, maar het vacuüm trekken van zo'n buis lijkt me ook wel energie kosten.
-
Uiteraard, maar ik geloof best dat het aanzienlijk zuiniger is dan vliegen. Volgens mij kost het een vliegtuig de meeste energie om überhaupt in de lucht te blijven. Ga het zo direct weer meemaken. :)
De bijbehorende infrastructuur is wel een stuk ingewikkelder.
-
Kan me voorstellen dat alleen de stations steeds volledig van- en op druk gebracht moeten worden, of zelfs niet eens, als zo'n pod zijn deuren opent in een normale atmosfeer, terwijl hij zelf nog in een vacuum zit. Dan is het feitelijk eenmalig flink zuigen om die buis (min of meer) vacuum te trekken, en dan heb je daar alleen nog wat energie nodig om het op peil te houden. Weet niet hoe die karretjes zelf worden aangedreven? Magnetisch veld ofzo? Of elektromotoren? Ik neem aan dat zowel voor als achter de pod vacuum is, dus niet zoals met buizenpost, waar de beweging door drukverschil achter en voor de buis wordt veroorzaakt.
-
en dan wordt er natuurlijk géén rekening gehouden met de energie en de materialen die nodig zijn om zoiets te verwezenlijken. ;D
De mensen mogen natuurlijk blijven dromen :)
-
Is heel simpel.....maak treinen groter. Die gaan sneller.
https://www.youtube.com/watch?v=Yyj5cv5FPWA (https://www.youtube.com/watch?v=Yyj5cv5FPWA)
-
Ja dan weet ik nog wel iemand met ideeën voor megalomane treinen! 8)
-
in de filmpjes van jaren geleden (animaties) herriner ik me dat er voor en na de stations een sluis was.
Op deze manier hoeft het station niet vacuum te zijn of worden, maar gebeurd dat pas in de kleine sluis erachter of ervoor, scheelt weer!
Maarja, dat was maar een concept
-
Toch, als je met een Tesla al in 2 seconden op de 100 zit... hou dat 24 seconden vol en je zit op 1200km/h
Dit lijkt mij net zo'n geval van "rekenkunde" als waar HIJ naar refereert in het bericht boven jou ;)
Hoe hoger de snelheid, hoe langer het duurt om die te bereiken. Kijk maar naar elke Formule 1 race.
-
Ik heb zo mijn vraagtekens bij zijn, en ook jouw vraagtekens.
Niet vergeten dat je amper luchtweerstand hebt.
Maar goed, laat de acceleratie 60 seconden duren. Of 5 minuten. Dan nog kom je heel erg in de buurt van Parijs als je daarna fullspeed 1200km/h gaat.
-
Hoe hoger de snelheid, hoe langer het duurt om die te bereiken.
Maar komt dat niet groot deels door de luchtweerstand die kwadratisch toeneemt met de snelheid, in een (bijna) vacuüm zal die component een behoorlijk minder significante rol spelen lijkt mij.
-
...
Hoe hoger de snelheid, hoe langer het duurt om die te bereiken.
Ja, in lucht wel, omdat dan de weerstand W toeneemt met het kwadraat van de snelheid, volgens
W = 1/2 ρ v2 cd A
In bijna vacuum is de dichtheid ρ bijna nul en daarmee W ook, dus dan kun je eenparig versnellen van 0 tot 1200 km/u. Ik zou overigens niet weten waarom het boven 1200 km/u minder comfortabel zou worden.
Het kost daarom ook weinig vermogen om een constante snelheid vast te houden.
-
Ik zou overigens niet weten waarom het boven 1200 km/u minder comfortabel zou worden.
De luchtweerstand gaat dan wel richting 0 maar de zwaartekracht is er wel gewoon en dus rijdt het spul nog op iets van wielen of glijders. Ik kan me voorstellen dat daar een beperking in zit qua comfort maar ook slijtage van onderdelen en krachten die op het onderstel komen.
-
schijnt dat het ding op magnetisme voort glijd.
-
Ja, het is volgens mij het MagLev principe. Dus geen contact.
Zou het wel mooi vinden: Half uur Parijs, uurtje Barcelona. Ik verwacht overigens niet dat ze zo een pijp helemaal in de grond gaan leggen, maar wie weet.
Maar het zal nog wel even duren.
-
Lineaire motor, Hyperloop (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hyperloop), Vactrain (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vactrain), tot 8000 km/u.
Daar zal tzt ook wel een modeltrein van komen...
-
Ja dan weet ik nog wel iemand met ideeën voor megalomane treinen! 8)
Hehe. Ja. Dat is wel een bijzonder concept ja.
-
https://www.youtube.com/watch?v=wBY3Z4F0dxk (https://www.youtube.com/watch?v=wBY3Z4F0dxk)
Het wordt spectaculair als het kapot gaat, dan ben je misschien wel binnen 5 minuten in Parijs.
-
Mythbusters 8) schoten ze die pingpongbal daarna ook niet door een houten plank heen ofzo?
Zal de aflevering eens terugkijken. Heb ze allemaal :)